Pictura Pictures Ina’s Paintings

Pictura Pictures Ina’s Paintings

Pictura Dordrecht   –   14 mei t/m 26 mei, vr. 24 mei 17-20 u   –   Feestelijke finissage

Met werken van:
Monica Aerden, Ton van Dalen, Ad Wesseling, Ton Kraayeveld, Paul van der Eerden, Jeanne Rombouts, Geerten ten Bosch, Inez Odijk, Jan Barel. In combinatie met werken van Ina van Zyl.

Naar aanleiding van de tentoonstelling ANKER met werk van Ina van Zyl bij Stichting Levende Meesters in Dordrecht, zijn 9 kunstenaars uitgenodigd, de meeste lid van Pictura, om te reageren op het werk van Ina van Zyl. In Pictura wordt een tentoonstelling samengesteld van de resultaten van de kunstenaars in combinatie met de werken van Ina van Zyl die de inspiratie hiervoor vormden.

Stadswerken – Dordrechts Museum – finissage, 3 mei

Stadswerken - City Twins, Eagles, mixed media on paper, 2018

Stadswerken – City Twins, Eagles, mixed media on paper, 2018

 

STADSWERKEN – DORDRECHTS MUSEUM – FINISSAGE, VR. 3 MEI

U bent van harte welkom om samen met ons op vrijdag 3 mei de tentoonstelling Stadswerken van Ton Kraayeveld op feestelijke wijze af te sluiten.
De afgelopen twee jaar heeft Ton Kraayeveld de rol van Stadskunstenaar van Dordrecht mogen vervullen. Dit stokje is in 2019 overgenomen door Erik Sep. Katja Diallo gaat met beide kunstenaars in gesprek over hun werk en blikt terug op Stadswerken.

PUBLIEKSLIEVELING
De afgelopen weken kon het publiek stemmen op hun favoriete werk uit het oeuvre van Ton Kraayeveld. Izzy Vogel, lid van jongerenparticipatieprogramma Take pART, maakt bekend welk werk publiekslieveling is geworden en vervolgens wordt opgenomen in de collectie van het Regionaal Archief Dordrecht.

PROGRAMMA
Locatie: Wijnbar museumrestaurant Art & Dining
15:30 uur inloop
16:00 uur interview met Ton Kraayeveld en Erik Sep door Katja Diallo
16:30 uur bekendmaking publiekslieveling uit de tentoonstelling Stadswerken van Ton Kraayeveld door Izzy Vogel

Na afloop is er muziek en kan er iets gedronken worden in de Wijnbar. Het is ook mogelijk om een laatste blik te werpen op de tentoonstelling Stadswerken.

Open Atelierroute Dordrecht

Op zaterdag 16 en zondag 17 maart 2019 vindt de Open Atelierroute Dordrecht plaats. Ruim 50 professionele beeldend kunstenaars en vormgevers uit Dordrecht openen dit weekend hun deuren voor het publiek. Zij tonen hun nieuwste werken en vertellen over hun vak. Startlocatie is Pictura op de Voorstraat 190 in Dordrecht.

Mijn atelier gevestigd op Wijnstraat 119 is beide dagen geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

De Open Atelier Route is een initiatief van Pictura en het Dordrechts Museum.

 

ANACHRONISMS – Galerie Helder

 

ANACHRONISMS – Gallery Helder, The Hague (NL)

Groupshow, curated by Ton Kraayeveld

12 Jan. – 13 Feb. 2019, Opening: 12 Jan., 16 h.: Lucette ter Borg

Artists: Maarten Janssen, Ton Kraayeveld, Tonio de Roover, Tanja Smit, Jean-Pierre Zoetbrood

‘ANACHRONISMS’ is te duiden als een kunstconcept dat onder meer gekenmerkt wordt door herhaling en vertraging, welke haaks staan op de huidige tijdgeest van snelheid, vluchtigheid en technologische vernieuwing. Een zekere mate van bewust ingezette obsessie en monomanie is herkenbaar in het werk van alle in deze tentoonstelling samengebrachte kunstenaars. De desondanks onmiskenbaar in de werken aanwezige esthetiek ontstaat hier meer als het bijproduct van een gevolgd procedé dan als het gevolg van een nadrukkelijk nagestreefd doel. Het anachronisme uit de tentoonstellingstitel wordt eerder opgevoerd als een inhoudelijk dan als een esthetisch statement. Het gaat misschien wat ver om die uitgesproken weerstand te omschrijven als engagement, maar die kan wel worden beschouwd als een mechanisme waarmee kunst en kunstwerk zelf worden ondervraagd en waarmee het werk van deze kunstenaars juist actueel is.

‘In het gewone leven geldt een anachronisme als iets negatiefs. Een belediging – je bent een anachronistisch schrijver. Daarmee diskwalificeer je jezelf. Maar ik vind het geen belediging, zeker niet in de kunst en literatuur. Een anachronisme is een geuzennaam – zo heeft althans Ton het hier bedoeld. En ik wil die geuzennaam uitbreiden. Weg van dat negatieve. Ik wil er een pleidooi van maken, voor meer anachronismen, voor meer mensen die naast de tijd leven, voor meer kunst die zich niet met de tijdgeest bezig houdt, voor meer aandacht en concentratie én voor meer verbeelding. Dus laat die balpen opduiken in een lang verleden. Gebruik de stille schilderkunst in een tijd die altijd maar vooruit wil en meer. Kijk goed, luister goed, en werk nauwgezet en vurig door’.

Lucette ter Borg (citaat openingsspeech)